Máme aj fejsbúk :)

APPETIZING
ADVENTURES
-
COOKBOOK
Chcete dostávať informácie o všetkých našich potulkách?
Naposledy pridané
Archív
Najčastejšie hľadané

Sušené mäso


Dlho som sa zabával na tom, ako nás Bratislavčanov volajú paštikári. Jasné, na každý výlet sme si zabalili lepáky, veď ako inak. Premýšľal som aká chutná alternatíva existuje namiesto rozotretej Májky na oboch stranách chleba. A v tom to prišlo. Objavili sme výbornú alternatívu vo forme sušeného mäsa. Že sa nedá mäso usušiť? Verte, že sa to veru dá. Len neviem ako nás začnú volať, keď ho budeme nosiť na túru...:D

Čo vlastne sušené mäso je?

Od kedy sa presne výroba sušeného mäsa datuje, nie je presne známe. V každom prípade už naši predkovia vedeli, že pokiaľ si chcú zachovať pravidelný príjem potravy, najmä v krajinách ktoré sužuje sucho a vysoké teploty, museli sa naučiť svoju potravu alebo lepšie povedané korisť, uchovať konzumovateľnú aj na dlhší čas. A práve sušenie mäsa bolo jednou takouto alternatívou.

O výrobe sušeného mäsa existuje v novodobej histórii množstvo materiálov, fotografií, videí a rôznorodej literatúry, ktoré perfektne a do detailov zachytávajú proces výroby tohto zdanlivo zvláštneho pokrmu. Preto sa tomu v tejto časti nebudem venovať. Skôr sa pozriem na to, kde najlepšie chutí a aké sú výhody a nevýhody tohto sušeného pokrmu.

Aké sú výhody?

Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že hlavnou výhodou sušeného mäsa je najmä zachovanie jeho dlhotrvajúcej chuti a čerstvosti a to dokonca aj 48 hodín po otvorení. Jednotlivé typy sušeného mäsa, ktoré sme dostali na test od spoločnosti susenemaso.sk sme s Luckou skúšali počas našej turistickej desaťdňovky a musíme povedať že mäso chutilo rovnako výborne aj na tretí deň po jeho otvorení. Druhou veľmi zásadnou výhodou je, že mäso obsahuje veľmi kvalitné nutričné hodnoty. Závisí samozrejme od toho, aké mäso výrobca použil, ale v priemere jedna odporúčaná denná dávka (25g) obsahuje približne 60 až 90 kcal.

V rozpočítaní na drobné to znamená vysoký obsah bielkovín na jednej strane a nízky obsah tuku a sacharidov(cukrov) na strane druhej. Medzi ďalšie výhody patrí aj to, že sušené mäso má pred otvorením dlhú trvanlivosť, vzhľadom na praktické 25 gramové balenia sa pohodlne zmestí kamkoľvek a čo je podstatné, je porciované v malých kúskoch, čo vytvára priestor podeliť sa s kýmkoľvek, kto rád túto pochúťku otestuje.

Sú aj nevýhody?

Napriek bezpochyby množstvu výhod, ktoré sušené mäso má, je potrebné pozrieť sa aj na jeho druhú stránku, ktorá však určite nie je negatívna avšak je potrebné mať ju na pamäti. Medzi najväčšiu nevýhodu patrí množstvo obsiahnutej soli v balení. Ako som už spomenul, aby mäso vydržalo chutné po celý čas, je potrebné pri procese výroby použiť veľmi dôležitý konzervant, ktorým je soľ. Tým pádom v 100g sušeného mäsa nájdeme v priemere 4g až 5g soli, čo predstavuje takmer dvojnásobok odporúčanej dennej dávky konzumovanej soli, ukrytej v potravinách. Jedno balenie však obsahuje približne 1g až 1,2g soli, preto ak neprekročíme denný limit, tak sa nemusíme báť jej zvýšeného príjmu. Samozrejme veľmi závisí aj od typu aktivity, ktorú počas dňa praktizujete a verte mi, pri turistike človek vypotí zo seba aj nemožné. Druhou a podľa mňa osobne aj poslednou nevýhodou je, že sušené mäso je relatívne tvrdé a preto je potrebné poriadne ho požuť, kým ho neprehltnete. Pre niekoho to môže byť trošku problém, ale na chuti a kvalite to určite neuberá, práve naopak, dobre požutá potrava je veľmi dôležitým začiatkom celého procesu trávenia.

Aké existujú typy a príchute?

Ako som už spomínal, my sme svoje mäso zohnali od slovenského distribútora susenemaso.sk, ktorý má veľmi dobre prepracovanú webovú stránku, širokú ponuku produktov a veľmi dobre nastavený komunikačný kanál. K dispozícii majú viacero príchutí, v zásade však ponúkajú tri druhy mäsa (hovädzie, bravčové a ryby spolu s darmi mora) v podobe produktov Jerky a Biltong, ktoré sa primárne líšia spôsobom výroby. Chuťových variácií je hneď niekoľko, rovnako ako aj samotných výrobcov. Slovenský distribútor susenemaso.sk však ponúka overenú kvalitu najmä od nemeckých, anglických, českých, či amerických výrobcov, ktorí pôsobia na trhu už niekoľko rokov a ponúkajú overenú kvalitu potvrdenú aj svojimi zákazníkmi. My sme k dispozícii mali obidva typy, Jerky typický skôr pre americký trh a Biltong úspešnejší najmä v Afrike a strednej Ázii. Čo sa týka príchutí, tých je naozaj neúrekom, pokiaľ začínate s konzumáciou sušeného mäsa po prvýkrát, odporúčam original (teda bez príchute), pepper (korenie) alebo smoked (údené) a potom sa vrhnúť na trošku netradičnejšie variácie, ako napríklad sweet&hot (sladko-ostrá), chili (pikantná) alebo teriyaki. Špecifickým produktom je Beef Jerky od spoločnosti Jack Links, ktorý sa vyrába výhradne z chudého mäsa, vďaka čomu obsahuje len 4% tuku a je vhodný pre tých, ktorí si práve dávajú pozor na svoju líniu.

Čo dodať na záver?

No čo tak asi. Azda len to, že sušené mäso si vďaka procesu výroby zachováva dlhú trvanlivosť a svoju kvalitu aj počas teplých letných dní a bez špeciálnych nárokov na skladovanie sa ideálne hodí na turistiku, stanovanie, rybačku alebo skrátka na dlhšie výlety do prírody. Samozrejme, nezasýti vás takým pocitom ako starý dobrý lepák. Avšak bude vám rovnako plnohodnotným zdrojom energie a po výstupe na vrchol tak budete môcť s úsmevom konštatovať, že sú to už len naši západní bratia, ktorí ostali pri klasických lepených chleboch. Preto neváhajte a na stránke www.susenemaso.sk si vyberte svoj kvalitný zdroj bielkovín už dnes. My sme tak už urobili :)

Copyright © 2017 by Na potulkách.sk. Všetky práva k článkom a fotografiám vyhradené

info(zavinac)napotulkach.sk